Հիվանդությունը այն վիճակն է, երբ աղտաբանական պրոցեսների ժամանակ խանգարվում է օրգանիզմի նորմալ ֆունկցիաները:
Ինֆեկցիոն կամ վարակիչ հիվանդությունների պատճառը մանրեները, վիրուսները, սնկերնեն։ Որպեսզի զարգանա ինֆեկցիոն պռոցեսը անհրաժեշտ է երեք պարտադիր պայման:
1.Հիվանդության հարոուցիչ-վիռուսներ,սնկեր,բակտերիաներ:
2.Փոխացման ճանապարհ-օդակաթիլային,սննդային,ջրային,կենցաղ կոնտակտային,արյոունային և այլն:
3.Ընկալունակ օրգանիզմ-մրսած, թերսնված, ցածր իմունիտետով օրգանիզմ։
Հիվանդություների ելքը-առողջություն կամ բարդություն է առաջացնում:
Գրիպ հարբուխԳրիպը ծանր վիրուսային վարաքիչ հիվանդություն է, ունի մահացության բարձր տոկոս, քանի որ շատ հաճախ բարդանում է տարբեր օրգանների թարախային բորբոքումներով (թոքեր, ուղեղ, սիրտ)։ Հարբուխը կամ վերին շնչուղիների սուր վարակիչ ինֆեկցիան, ինֆեկցիաների ժամանակ լինում է մարմնի կոտրվածություն, ջարդվածության զգացում, ջերմության բարձրացում, կոկորդացավ, քթահոսություն, ախորժակի իջեցում, թուլություն և այլն։ Հիվանդությունը տևում է մոտ մեկ շաբաթ և սովորաբար ավառտվում առողջացմամբ։Ջերմության բարձացումը միշտ ունի պաշտպանական դեր։
Մինջև 38.5 աստիճան ջերմիջեցնող խմել պետք չի։ այդ ժամանակ պետք է խմել շատ հեղուկներ, 38.5-ից բարձր նոր պետք է խմել ջերմիջեցնող դեղեր և պահել անկողնային ռեժիմ։ Կանխարգելում-հեռու մնալ հիվանդից 2 մետր և ավելին, կրել դիմակ, հաճախակի լվացվել, հաճախ օդափոխել սենյակը, օգտագործել վիտամին C ցիտրուսներ։
Ինֆեկցիոն կամ վարակիչ հիվանդությունների պատճառը մանրեները, վիրուսները, սնկերնեն։ Որպեսզի զարգանա ինֆեկցիոն պռոցեսը անհրաժեշտ է երեք պարտադիր պայման:
1.Հիվանդության հարոուցիչ-վիռուսներ,սնկեր,բակտերիաներ:
2.Փոխացման ճանապարհ-օդակաթիլային,սննդային,ջրային,կենցաղ կոնտակտային,արյոունային և այլն:
3.Ընկալունակ օրգանիզմ-մրսած, թերսնված, ցածր իմունիտետով օրգանիզմ։
Հիվանդություների ելքը-առողջություն կամ բարդություն է առաջացնում:
Գրիպ հարբուխԳրիպը ծանր վիրուսային վարաքիչ հիվանդություն է, ունի մահացության բարձր տոկոս, քանի որ շատ հաճախ բարդանում է տարբեր օրգանների թարախային բորբոքումներով (թոքեր, ուղեղ, սիրտ)։ Հարբուխը կամ վերին շնչուղիների սուր վարակիչ ինֆեկցիան, ինֆեկցիաների ժամանակ լինում է մարմնի կոտրվածություն, ջարդվածության զգացում, ջերմության բարձրացում, կոկորդացավ, քթահոսություն, ախորժակի իջեցում, թուլություն և այլն։ Հիվանդությունը տևում է մոտ մեկ շաբաթ և սովորաբար ավառտվում առողջացմամբ։Ջերմության բարձացումը միշտ ունի պաշտպանական դեր։
Մինջև 38.5 աստիճան ջերմիջեցնող խմել պետք չի։ այդ ժամանակ պետք է խմել շատ հեղուկներ, 38.5-ից բարձր նոր պետք է խմել ջերմիջեցնող դեղեր և պահել անկողնային ռեժիմ։ Կանխարգելում-հեռու մնալ հիվանդից 2 մետր և ավելին, կրել դիմակ, հաճախակի լվացվել, հաճախ օդափոխել սենյակը, օգտագործել վիտամին C ցիտրուսներ։
Комментариев нет:
Отправить комментарий